Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 23., kedd

Vaj vagy margarin? Ez itt a kérdés!!!


A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: "A vaj 20 °C-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú, 'víz a zsírban' típusú emulzió, amely a vízen kívül más hozzáadott anyagot nem, vagy legfeljebb tejzsírt, tejzsírfrakciót, tejeredetű tejsavkoncentrátumot, étkezési sót, színezéket és tejsavbaktérium-színtenyészetet tartalmaz. A vaj zsírtartalma legalább 80% (m/m) és legfeljebb 90% (m/m) lehet."A vaj gazdag A- és D-vitaminban. És milyen az íze? A jó vajak tejszínes édességüket - illetve a legjobbak diós ízüket -  maradéktalanul képesek átadni a belőlük készült süteményeknek, ételeknek, még akár egy vajas kenyérnek is, ezért szeretjük annyira.

A margarin étkezési zsiradék, mely természetesen, szobahőmérsékleten is szilárd növényi zsírok és/vagy finomított és keményített, és/vagy átészteresített növényi, vagy növényi eredetű zsiradékok vízzel, illetve tejjel, és adalékanyagokkal készített lehűtött és mechanikailag megmunkált emulziója. (Hú de hosszú ez a meghatározás, de hát semmit sem lehet belőle kihagyni ha egyszer így készül.)
A vaj állati eredetű, természetes tejzsír, míg a margarin növényi olajok feldolgozása során előállított zsiradék.
 
Az 1900-as évek végén, tudományos kutatásokra alapozva a vaj megítélése kedvezőtlenebbé vált, a vér koleszterin szintjére gyakorolt hatása miatt, ezért (és versenytársához képest magasabb ára miatt) népszerűsége visszaesett. Helyettesítésére a növényi zsiradékból előállított margarint javasolták, arra alapozva, hogy annak zsírsav-összetétele kedvezőbb. Más vélemények szerint viszont a margarin egyéb jellemzői (pl. a benne lévő transzzsírsavak, aromák, egyéb anyagok) csökkentik vagy semlegesítik ezt a feltételezett előnyét a vajjal szemben.

És akkor most vaj vagy margarin?

Nincs egyértelmű válasz a kérdésre, még a szakemberek (orvosok, dietetikusok) véleménye is eltér. A legfontosabb a mértékletesség, vagyis ne vigyük túlzásba egyik fogyasztását sem. 

Én mindenesetre mivel fontos számomra, hogy mit eszik a család, inkább vajat használok a tésztákhoz, krémekhez. És nem csak a nagynevű vajak a jók, a hiperek saját márkás termékei között is van jó minőségű. Bár persze drágábba, mint a margarin, de az árkülönbséget, ha "okosan" pakolunk a kosárba, észre se fogjuk venni.

TE MIT GONDOLSZ? MI A VÉLEMÉNYED? ÍRD MEG NEKÜNK!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése