Azóta nagy átalakuláson ment át a kenyérkészítés - mint annyi minden más is -, a házi készítésű kenyeret felváltotta a kezdetben kisebb pékségekben készülő, majd a "nagyüzemi" kenyérgyártás. Persze ez a folyamat is áldozattal járt, mert a "rendszerben" elvesztek a kenyér értékes alkotórészei.
Napjainkban ismét megjelentek a kisebb házi pékségek, és a konyhatechnika fejlődésének köszönhetően egyre többen térnek vissza vagy legalábbis gondolkodnak a régi hagyományok szerinti kenyérsütésen.
Te sütöd a kenyeret vagy veszed?
Egy nemrégiben végzett "kutatás" szerint ma a lakosság kb. 70%-a vásárolja a kenyeret, pedig a megkérdezettek közel felének van otthon kenyérsütő gépe.
Melyik a kedvenc kenyered?
Teljes kiőrlésű rozs vagy tönköly, esetleg barna kenyér, vagy magvas kenyér, esetleg régi időket idéző fehér parasztkenyér?
Te is ezek alapján választasz kenyeret?
- alak
- héj
- bélzet
- íz és illat
Az ár fontos a választásodnál?
Ami biztos, hogy a minőségi illetve a teljes kiőrlésű kenyerek drágábbak, mint a "nagyüzemi" úton előállított társaik.
Tudod hogy mennyiből lehet kihozni otthon egy 75 dkg-os igazi rozskenyeret? Kiszámoltad már?
Én kiszámoltam, mert hát a számokban eléggé otthon vagyok a munkámból adódóan!
Szóval 180 Ft-ból lehet kihozni (energia költséggel együtt), és tutira nincs benne semmi adalékanyag!!!!
Ugye nem gondoltad volna, de tényleg ennyibe kerül ha TE készíted!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése