Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 25., csütörtök

NEKED MILYEN A MINDENNAPI KENYERED?

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy a kenyér mint olyan, szinte minden kultúrában jelen van, hiszen az alapvető táplálékok közé tartozik. A világ bármely részén járva, találkozhatunk az ottani formájú és ízvilágú kenyérrel. Vannak kovásszal készülő és kovásztalan kenyerek. Őseink is kovásztalan kenyeret készítettek, majd a betelepülő szláv népektől lesték el a kelesztés csínját-bínját.
Azóta nagy átalakuláson ment át a kenyérkészítés - mint annyi minden más is -, a házi készítésű kenyeret felváltotta a kezdetben kisebb pékségekben készülő, majd a "nagyüzemi" kenyérgyártás. Persze ez a folyamat is áldozattal járt, mert a "rendszerben" elvesztek a kenyér értékes alkotórészei.
Napjainkban ismét megjelentek a kisebb házi pékségek, és a konyhatechnika fejlődésének köszönhetően egyre többen térnek vissza vagy legalábbis gondolkodnak a régi hagyományok szerinti kenyérsütésen.

Te sütöd a kenyeret vagy veszed?
Egy nemrégiben végzett "kutatás" szerint ma a lakosság kb. 70%-a vásárolja a kenyeret, pedig a megkérdezettek közel felének van otthon kenyérsütő gépe.

Melyik a kedvenc kenyered?
Teljes kiőrlésű rozs vagy tönköly, esetleg barna kenyér, vagy magvas kenyér, esetleg régi időket idéző fehér parasztkenyér?

Te is ezek alapján választasz kenyeret?
- alak
- héj
- bélzet
- íz és illat

Az ár fontos a választásodnál?
Ami biztos, hogy a minőségi illetve a teljes kiőrlésű kenyerek drágábbak, mint a "nagyüzemi" úton előállított társaik.

Tudod hogy mennyiből lehet kihozni otthon egy 75 dkg-os igazi rozskenyeret? Kiszámoltad már?

Én kiszámoltam, mert hát a számokban eléggé otthon vagyok a munkámból adódóan! 

Szóval 180 Ft-ból lehet kihozni (energia költséggel együtt), és tutira nincs benne semmi adalékanyag!!!!

Ugye nem gondoltad volna, de tényleg ennyibe kerül ha TE készíted!

Ha nem próbálkoztál még a kenyérsütéssel, itt az ideje csak bátran fogj hozzá, mert nem bonyolult kenyeret sütni!

 

Kenyeret sütni öröm - hidd el én tudom -, igazán otthonossá teszi a lakást a sülő kenyér illata.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése