Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 23., kedd

Gasztro-kapuzárási pánik


Túrógombóc, tojásos nokedli, mákos guba, sport szelet, karaván sajt, legutolsó felfedezésemként pedig felkerült a listára a gesztenyepüré is.

Mi a közös a felsorolt ételekben? Aki már valaha eltöltött hosszabb időt külföldön, valószínűleg tudja a választ…ezeknek bizony mind búcsút kell, hogy intsenek az ízlelőbimbók a magyar határon túl (bár cserébe azért kárpótolva vannak új ízélményekkel).

Mert ugye túró nélkül nehéz túrógombócot készíteni, mák nélkül a guba pedig csak ázott kifli lesz - ugyan utóbbinál felmerülhet a darált dió, mint alternatíva, de az már egy kicsit „ha nincs ló, jó a szamár is” helyzet. A tojásos nokedlihez ugyan minden alapanyag beszerezhető, de a szaggató már kérdéses, anélkül pedig elég macerás rávenni a tésztát, hogy nokedli alakot öltsön, nemde? És hogyan érkezett a lista legfrissebb tagja, a gesztenyepüré? Az ember ugye azt hinné, hogy ez aztán nem lehet gond külföldön sem…de legutóbbi olaszországi tartózkodásom során bebizonyosodott ennek az ellenkezője, mert ott, bár igazán változatos a gesztenye konyhai felhasználása, de amikor a boltban a gesztenyemassza hollétéről érdeklődtem, csak nagy kerek szemekkel néztek rám.

Tehát, mielőtt hosszabb időre külföldre megyek, ezek az ételek hirtelen felértékelődnek, ínyencséggé válik egy egyszerű mákos guba is. Tuti biztos egytől-egyig szerepelnek az otthon eltöltött utolsó hét menüjében; és valahogy még finomabbak, mint egyébként – vagy csak én vagyok tudatosabb, kiélvezve minden egyes falat ízét és zamatát még utoljára..?

Vár rám egy újabb költözés, egy újabb kaland…ezúttal az úti cél London, ahol gyakorlaton leszek a mesterképzésem befejezéseként. És ez alkalommal is, csakúgy mint eddig mindig, kopogtat a jó öreg „gasztro kapuzárási pánik” még egy utolsó adag túrógombócért és tojásos nokedliért kiáltva!

Kinek milyen étel/ital került már fel, vagy kerülne fel a gasztro-kapuzárási pánik listájára? Írjátok meg kommentben, kíváncsi vagyok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése