Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 30., kedd

KOVÁSZ VAGY ÖREGTÉSZTA?

Rendszeres kenyérsütők sem igazán tudnak válaszolni arra kérdésre, hogy melyik a jobb?

Először is tisztázzuk, hogy melyik mi is pontosan:

Kovász
A kovász szó szinte mindenki számára valami nosztalgikus, békebeli hangulatot idéz. Szinte azonnal látjuk és érezzük a gyerekkori kenyér ízét, illatát, amit a nagymama, a dédi vagy a pék sütött. A kovász egy kicsit misztikus is - még gyakorlottabb "házipékeknek" is -, hiszen ez mégis csak egy folyamatos törődést, odafigyelést igénylő "élő kultúra". Több fajtája ismert (német, francia stb.), de mindegyik lisztből és vízből áll, csak  az arányokban különböznek. Tapasztalatom szerint teljes kiőrlésű rozslisztből és vízből (nem klóros csapvíz!!!), nagyon jó savanykás illatú kovászt lehet készíteni 7-8 nap alatt. A 8. napra már annyira megérik, hogy élesztő nélkül is lehet vele kenyeret sütni.

Öregtészta
Ez tulajdonképpen egy bedagasztott kenyértészta. Liszt (kenyér, teljes kiőrlésű rozs stb), víz (nem klóros csapvíz!!!), kevés élesztő és cukor.

Kovásszal készült öregtészta
Ez gyakorlatilag az előző kettő keveréke, liszt (kenyér, rozs), kovász, víz (nem klóros csapvíz!!!).


Több éves kenyérsütési tapasztalatom alapján bármelyikkel nagyon finom kenyeret lehet sütni.

A Konyhaműhelyben inkább öregtésztával és kovásszal dolgozunk, de vannak receptek melyekhez a kovásszal készült öregtésztát fogjuk használni.

A címbeli kérdésre én sem tudok válaszolni, de az biztos, hogy bármelyiket is használod a kenyérsütéshez, nagyon jó lesz a végeredmény, különösen azért, mert TE KÉSZÍTETTED.

Te melyiket használod a kenyérsütésnél inkább? Szerinted melyik a jobb a fenti három közül? Írd meg nekünk a tapasztalataidat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése