Keresés ebben a blogban

2015. január 29., csütörtök

'Londoni Szelet', egy igazi klasszikus

Majdnem olyan könnyű elkészíteni, mint egy összekeverős vagy bögrés sütit.

Az alapja linzer, aztán lekvár és erre egy könnyű darált diós hab jön, végül pedig egy kis extra kényeztetés a tetejére; hogy ne csak a hasunkat, a szemünket is gyönyörködtessük.

Hozzávalók a tésztához (20x25cm tepsihez):
- 25 dkg finom liszt (TIPP: szitálva)
- 14 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 4 tojás sárgája
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom héja, leve (TIPP: csak kezeletlen citrom héja)
 + 4 evőkanál sárgabarack lekvár (a tészta megkenéséhez)

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is, és összegyúrjuk. Fóliával letakarva hűvös helyen pihentetjük 15-30 percet.

Közben elkészítjük a diós részt is.

Hozzávalók a diós részhez:
- 4 tojás fehérje
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg kristálycukor
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 csomag sütőpor

Összekeverjük a darált diót, a zsemlemorzsát és a sütőport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, úgy, hogy a cukrot csak akkor adjuk hozzá két részletben, amikor már jó habos a fehérjénk. Ha jó kemény a cukros habunk, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a diós-morzsás-sütőporos keveréket. 

Nyújtsuk ki a tésztát és tegyük a tepsibe (TIPP: nem kell kivajazni!), majd kenjük meg a lekvárral. TIPP: villával szurkáljuk meg néhány helyen a tésztát, hogy ne púposodjon fel sütés közben. Ezt követően egyenletesen terítsük el rajta a diós habunkat.

Előmelegített 160 fokos sütőben süssük kb. 30-35 percig.

Tetejére az eredeti recept szerint olvasztott csokoládé való.

Csokoládémáz elkészítése:
Vízgőz fölött (a víz csak gyöngyözzön, ne forrjon)olvasszunk meg 20 dkg tortabevonó csokoládét (min. 50%), ha sűrű, akkor hígítsuk 1-2 evőkanál étolajjal, vagy 1-2 dkg vajjal. Csokoládézzuk le vele a süti tetejét, ha megdermedt a csokimáz és a süti is kihűlt, szeleteljük fel négyzet alakúra.

Mamma d'Oro TIPP: ha van a hűtőben tojásfehérjénk, amit már napok óta kerülgetünk, hogy majd elhasználjuk valamihez, akkor ezt a sütit igazán különlegessé tehetjük vele a következő módon (persze ilyenkor nem kell lecsokizni!):

3-5 tojásfehérjét verjünk fel habbá, ha már majdnem kemény a habunk, akkor adjunk hozzá 10 dkg porcukrot, és verjük tovább amíg kemény lesz. Ha tökéletes a habunk (edény fejre fordít, hab nem kiesik), akkor 25 perc sütési idő elteltekor vegyük ki a sütit a sütőből és kenjük kicsit felborzolva a tetejére a habot, vagy habrózsákat is nyomkodhatunk rá (TIPP: a rózsákkal megadjuk a szeletek nagyságát is). Tegyük vissza a sütit a sütőbe és süssük még kb. 10 percig, amíg a hab enyhén megbarnul. Jó étvágyat hozzá! :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése