Keresés ebben a blogban

2015. február 12., csütörtök

Hókocka, egy télies finomság

Tapasztalatom szerint ez a süti is feledésbe merült az idők folyamán. Az okok keresése során arra a következtetésre jutottam, hogy valószínűleg azért, mert hát az elkészítési módja miatt mostanság nem igazán trendi  ez a sütemény. Nem vagyok ellensége a gyorsan elkészíthető bögrés, összekeverős sütiknek, én is sütök néha olyanokat. De azért ha őszinték akarunk lenni, akkor igaz a mondás a sütésre is: általában egyenes arányban van a ráfordított munka az elkészült étel minőségével, kinézetével.... Ha fontos nekünk, hogy mit teszünk a szeretteink, barátaink, vendégeink elé az asztalra, akkor lássuk be, időt, pénzt és energiát kell fordítani az elkészítésre. Persze nincs mindig idő nagyon szofisztikált dolgok alkotására, de azért legalább néha, szánjunk több időt a sütésre-főzésre, mert egész más lesz a fogadtatás. Főleg ha jut az ételbe egy csipet szeretet is!

No lássuk akkor ezt a kicsit bonyolultnak tűnő mennyei sütemény-receptet, ami a kinézete alapján tényleg télies egy kicsit.

Tészta hozzávalói (20x30 cm-es közepes tepsihez):
- 30 dkg finomliszt (TIPP: szitálva)
- 1 dkg szalagáré
- 3 evőkanál porcukor
- 1 közepes méretű tojás
- 2 dl tej (TIPP: min. 2,8 %-os)
- 7 dkg vaj

Összekeverjük a lisztet a szalagáréval és porcukorral. Hozzáadjuk a tojást, a tejet, és a lágy vajat (TIPP: nem folyós!) és összegyúrjuk. 15-20 percet pihentessük hűvös helyen (TIPP: hűtőben) lefóliázva. Osszuk négyfelé a tésztát, és nyújtsuk ki mindegyiket közepes tepsi méretűre. A lapokat tepsi hátulján sütjük egyesével, 180 fokos sütőben kb. 7-8 percig. Ne süssük barnára, mert akkor "koszos hókockánk" lesz csak belőle.

Krém hozzávalói:
- 3 evőkanál finomliszt
- 3 dl tej (TIPP: min.. 2,8 %-os)
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor

A liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, hogy csomómentes legyen és krémet (pépet) főzünk belőle.
Közben robotgéppel kihabosítjuk a vajat a porcukorral. Kihűtjük a lisztes-tejes pépet. Ha szobahőmérsékletű a lisztes krémünk, apránként keverjük hozzá kihabosított vajkrémhez. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot is.

A krémmel, osszuk három részre és töltsük meg a lapokat vele (TIPP: a tetejére nem kell krém!)

Szobahőmérséleten letakarva hagyjuk legalább 6 órán keresztül, hogy jól összepuhuljanak a lapok a krémmel. 4x4 cm kockákra vágjuk fel, majd szórjuk meg porcukorral a tetejét (ez lesz a hó rajta).

Hűtőben tároljuk, hogy a főzött krémünk nehogy megromoljon.

 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése